Montignac

Den här metoden ses ofta som en variant av GI-metoden. Det stora fokuset ligger på att man ska försöka insulinhalten i kroppen, därför att det är det som enligt Montignac står i skuld till att man blir ”fet”. Vikten utav att hålla insulinhalten i kroppen under kontroll och GI-tankarna gör detta till en rätt så strikt diet.

Enligt dieten är det viktigt att försöka undvika kolhydrater. Dieten ger också klara restriktioner om vilka typer utav fett som skall förekomma och vilka fetter som bör undvikas. Det mättade fettet som finns i kött, charkuterier och mjölk produkter ansese inte alls vara lika bra som det som förekommer i fisk, olivolja och solrosolja. Kaffe, vin och öl bör också undvikas, men Montignac förespråkar att man tar max ett glas vin per måltid.

Dieten förespråkar tre rejäla måltider så magen verkligen mättas. Enligt dieten är sockerintag och småätande inget att rekommendera.

Särskilda restriktioner inom Montignac

En vanligt Montignac-frukost består främst utav råkost. Grönsaker är ett genomgående tema för dieten då Montignac anser att det säker GI-intaget. Det är okej att äta fullkorn, dock är vitt bröd och vit pasta helt borttaget från dieten. Rostade produkter bör undvikas, liksom majs, smör, ugnsbakad potatis och kokta morötter. Man ska inte heller äta GI-höga produkter och mättade fetter vid samma tillfälle. Även om fullkornsbröd och kött i sig är tillåtna, bör de inte förtäras samtidigt.

För- och nackdelar
Fördelen med Montignac dieten är att man får tre god mål med mat om dagen och att man slipper ”svältupplevelsen”.

Nackdelen med Montignac dieten är att det är en diet som ibland kan vara svår att följa. För att klara av att följa dieten ställs stora krav på personen ifråga, det krävs också en GI-lista. Ett antal forskare påstår att dieten är alldeles för sträng för att vara nyttig, då det inte finns några forskningsresultat som visar på att kolhydrater och fett vid samma måltid skulle påverka vikten. Det har heller inte gjorts några undersökningar om dieten egentligen fungerar.

Kommentera